Er dansk vand fra hanen sund?

Jeg har aldrig nogensinde tænkt på, om vandet i hanen var sundt at drikke eller ej. Det er jo Danmark, for pokker? Men her den anden dag gjorde min lærer mig opmærksom på, at 99% af den vand, vi drikker i Danmark, er grundvand.

Det lyder sådan set fint nok. Men hvad så med gødning? Med sprøjtegift fra landbrug? Hvad med benzinrester? Min lærer trak på skulderne. Han vidste det ikke. Det gjorde mig lidt urolig. Nu har jeg kontaktet VandCenter Syd for at få nogle svar.

Ikke 100% rent vand i vandhanen!

De fortalte mig, at man aldrig kunne beskytte 100% mod skadelige stoffer i drikkevandet, men at drikkevand fra hanen i Danmark alligevel var noget af det reneste i verden. Det gjorde mig både tryg, men samtidig kan jeg ikke lide tanken om, at de mange liter vand jeg drikker hver dag kan indeholde skadelige stoffer.

Så googlede jeg de bedste vandfilter på markedet, og fandt frem til et rigtig fint produkt på watertrade.dk. De her fitre er utrolig smarte – når man har monteret dem på sin hane, blokerer de nemlig for samtlige skadelige stoffer, så vandet bliver helt rent!

Kan faktisk smage forskel

Watertrade lovede, at vandet ville komme til at smage bedre, når det blev 100% rent. Jeg må indrømme, jeg var lidt skeptisk – men jeg synes faktisk, smagen er blevet bedre.

Nu det ikke fordi, vand smager af friskpresset juice! Men jeg vil gerne slå et slag for, at det smager mere ’rent’ så og sige. Så det er også en positiv effekt ved at få drikkevandet helt rent.

Og der er penge at spare!

Mine forældre var ikke helt oppe og køre over den udgift, da det jo var dem, der måtte punge ud, da jeg sagde, at jeg synes, vi skulle få filtre på vores vandhane i køkkenet. Det er ikke fordi, det er dyrt at få et filter på – min far er bare så nærig. Især med ting han er skeptisk overfor.

Han kunne dog se, at det påvirkede vores vandregning at filtreret  lukkede helt af for stænk. Så kunne det pludselig godt betale sig for ham, for nu var det også en økonomisk investering. Typisk min far – men hey, vi har fået 100% rent drikkevand, så jeg klager ikke!

De andre i skolen er misundelige

Sundhed, bæredygtighed og klima er jo noget der fylder mere og mere hos de unge. Det kan jeg virkelig mærke i min klasse. Jo mere jeg har fortalt om filteret på hanen, jo mere har de spurgt ind, og mange af dem har også spurgt deres forældre, om de ikke skal have filter på hanen derhjemme.

Det er dejligt at have været med til at påvirke nogen til øget fokus på deres egen sundhed. Tit er det små ting man kan gøre, som ender med at gøre en stor forskel i hverdagen. Giv det et skud, jeg håber, du bliver ligeså glad for det, som min familie og jeg er blevet!