Kender du forskellen mellem en tømrer og en snedker?

Det er slet ikke så nemt som du måske tror. Bortset fra en tømrer vil kalde sig selv tømrer og en snedker, vel, snedker, vil du ofte se dem udføre den samme slags arbejde. Og ligheden stopper ikke her. Begge er uddannet indenfor træfaget og deler den samme grunduddannelse.

En grov måde at få fingeren på forskellen er den: Både arbejder mest med træ. Men tømreren bruger mest søm og skruer, mens snedkeren bruger mest lim og samlinger uden beslag.

Tømreren arbejder mere generelt indenfor strukturelt byggeri, mens snedkeren er mere specialiseret, og arbejder med det du indretter bygninger med. Tømreren laver mest tage, døre, og vinduer mens snedkeren laver mest møbler. Når det gælder køkkener er de to nærmest uadskillelige. Tømreren arbejder dog fortrinsvis med at montage af fabrikerede køkkener mens snedkeren ofte bygger et køkken helt fra bunden.

Er du blevet klogere nu?

Så kommer dolkstødet: Der er flere og flere håndværkere der kalder sig selv tømrer/snedker. Enten fordi de har lært begge fag eller fordi en tømrervirksomhed har ansat en snedker.

Ellers gør de det bare for sjovt, fordi ingen kan forbyde dem i det.

Men så vigtigt er det heller ikke. Det vigtigste er at du finder en god håndværker når du har brug for en. Her finder du en god tømrer og snedker Rødekro.

Hvordan ved du om en tømrer/snedker er god?

Alt håndværk bygger på traditioner. Viden og kundskaber som er blevet videreleveret fra generation til generation igennem århundreder. Sådan var det i hvert fald tidligere. I dag, i informationstidsalderen, er viden og information aldrig længere borte end et museklik. Hvis du vil se hvordan en svalehalesamling skal laves, Youtube vil vise dig det over og over igen.

Godt håndværk er dog mere end viden og kundskab. Det der gør en håndværker til en god håndværker er at kunne forene disse to med erfaring og rutine. Det betyder også, at en god tømrer eller snedker har brug for et par år på bagen. Jo, der findes mange dygtige unge håndværkere. Talentfulde drenge og piger der brænder for deres fag, som kan lave fantastiske ting.

Men når det drejer sig om mere komplekse opgaver eller projekter, har de brug for en ledende hånd. En med erfaring der kan hjælpe dem med at klare skærene når de pludselig dukker op ud af det blå. Og det gør de altid. Med et større projekt vil du altid møde overraskelser. Det ene ting som er absolut sikker er, at du vil møde nogle komplikationer, som du ikke har forudset.

Det er erfaring, der skiller mændene fra drengene

Fx kan det vise sig at det er langt fra tilstrækkelig at udskifte det ene tagspar som har en fugtskade. Da tømreren så efter for at give dig et tilbud, fandt han hussvamp i 30% af tagkonstruktionen. Eller når du ville have en ny dør til dit indbyggede klædeskab, viser en nærmere undersøgelse at der gemmer sig mug bag ved skabets bagside.

Så får du brug for mænd, og ikke drenge.