Det bliver dyrere og dyrere at træde ind i de voksnes rækker

Konfirmationer bliver hele tiden større, vildere og dyrere. I dag bliver der i gennemsnit brugt over 30.000 kr. på en konfirmationsfest, og tallet stiger hvert år, også selv om der bliver korrigeret for inflation. De unge mennesker konkurrerer med hinanden om at få den bedste fest og flest penge i gave. Dette betyder, at der også er en forventning hos de unge, om at dagen skal være noget særligt, og forældrene forsøger at indfri de unges forventninger.

 

Konfirmation på budget

 

En konfirmationsfest kan huskes resten af livet. Forventningerne hos den unge teenager er tårnhøje, og der er mange udgifter at tage højde for. Ikke alle familier har lige muligheder for at punge ud med tredive tusinde kroner eller mere, men er det så ikke muligt at skabe en god fest for sit barn?

I princippet er det ikke beløbet, der er det afgørende. Det afgørende er, om forventningerne bliver indfriet. Det er dig som forælder, der er med til at skabe forventningerne hos dit barn. Så hvis barren sættes tilpas lavt, er der ingen, der bliver skuffet. Selvfølgelig ville den unge gerne konkurrere med sine kammerater, men det afgørende er, om dagen bliver god og mindeværdig.

Til at starte med skal konfirmanden have noget tøj, som han/hun selv er med til at vælge. Hvis budgettet er lavt, kan du give valgmuligheder eller give tilladelse til at vælge fra en butik, hvor tøjet ikke er så dyrt.

Dernæst skal der planlægges, hvor mange gæster festen tillader, og hvor det skal holdes. På et lille budget kan man nøjes med nærmeste familie, og der er mange penge at spare ved at holde festen hjemme. Man kan fx prioritere at holde festen hjemme og bestille god mad udefra. Du kan gøre konfirmationsfesten ekstra festlig med en kage med topfigur, som man ser ved bryllupper. Topfigurer til konfirmation er med til at signalere, at man tænker på detaljerne, og ikke går på kompromis, selvom budgettet er stramt. Topfigurerne kan erhverves for et meget beskedent beløb – klik her.

Det er vigtigt, at konfirmanden inddrages så meget som muligt i planlægningen, så det bliver hans/hendes dag. På denne måde kan du sagtens lave et brag af en konfirmationsfest til små penge.

 

Store forskelle i budget

 

Det kan godt være at den gennemsnitlige konfirmationsfest koster 30.000 kr. Dette skal man dog ikke lade sig skræmme af. Der er nemlig store udsving i hvor meget, og hvor lidt, der bliver brugt. 40 % af alle konfirmationsfester holdes nemlig for under 15.000 kr., og det er kun 12 % der bliver fejret for mere end 30.000 kr. Ofte løber beløbet op, fordi der bruges mange penge på tøj og dyre gaver. Det er her at beløbet stikker af til den høje side. Man kan derfor sagtens holde en konfirmation for langt under 30.000 kr., som ligner den fest kammeraterne har, men blot med lidt mindre prangende gaver. Dertil skal huskes på at når 40 % holder konfirmation for under 15.000 kr., så er man ikke alene om at holde konfirmation på budget. Det kan være rart at få vished om, at det er mere normalen, og at man ikke står uden for ved at vælge at bruge et mindre beløb. Det er nemlig ikke kun den unge, der oplever et pres, det gør forældrene også.

 

Grunden til at mange danskere i dag vælger at prioritere konfirmationen, og bruge mange penge på den, afspejler den generelle optimisme der er i dansk økonomi. Dertil kommer stigning i indkomster og lav inflation.