Kom godt igang med en oppustelig kajak

Der er ikke meget der kan måle sig med en dejlig stille tur på vandet i en kajak. Med en kajak får du mulighed for helt unikke udsigter, som du ikke kan få fra land af. I en kajak får du en helt speciel følelse af at være i ét med naturen, som kan være fuldstændig opslugende. Lige som der er et hav af forskellige ting, som du kan bruge en kajak til, så er der også mange forskellige former for kajakker, som hver især passer bedre til nogle formål end andre. Hvis du ikke kender så meget til de forskellige typer, så kan du her få en idé om de mest populære kajak typer. Måske finder du en, som passer helt perfekt til dig.

Her er en række spørgsmål, som du kan stille dig selv, for at indsnævre udvalget af kajakker lidt for dig.

  • Hvor vil du komme til at bruge den? Er planen at bruge den i en sø, å, havet eller fjorde? Der er naturligvis også floder, men dem har vi ikke rigtig her i Danmark.
  • Sit on top eller sit in? Har du en idé om du foretrækker at sidde nede i kajakken, som i de mere traditionelle kajakker, eller kunne du tænke dig mere bevægelighed og ved en sit on top. En sit on top er klart min personlige anbefaling til nybegyndere, som måske kunne tænke sig at benytte sin kajak til andre fritidsinteresser, som fx: fiskeri eller dykning.
  • Budget. Dit budget dikterer naturligvis hvad du kan vælge imellem. Hvis du er helt nybegynder, og ikke har lyst til at betale kassen for en high-end kajak endnu, så kan det anbefales at starte ud med en oppustelig kajak – se her. Det kan være en rigtig fin idé til at få en følelse om det kan være noget for dig.

Hvor skal du bruge din kajak?

Der er som sagt flere forskellige typer vand. Her kan se få lidt information omk

ring de forskellige typer.

  • Kyst/havet. Her vil der i langt de fleste tilfælde være rigeligt med vind, bølger, strøm, tidevand og hele baduljen, som du skal have med i baghovedet. Her vil en sit-in med ror eller finne være oplagt. Især her i de danske vande, hvor temperaturerne ofte ikke er så høje. Hvis du er i et varmere land, så kan du godt vælge uden finne eller ror, hvis du ikke har noget imod at få en tur i havet en gang i mellem.
  • Søer. Her kan du egentlig vælge nogenlunde hvad du har lyst til, men min anbefaling vil her være en sit-on-top, for at få mere frihed. Især hvis du har planer om at fiske i søen.
  • Å’er. Her kan du igen gå med et større udvalg af sit-on-tops eller sit-ins. Det er egentlig mest op til smag og behag, da der i de danske å’er ikke er så meget knald på.

Håber du lærte noget nyt, og hvis jeg har misset noget, så er du velkommen til at plante en kommentar i feltet herunder!